середу, 3 березня 2021 р.

Відеопрезентація «Дикі Ґорґани»


     Сьогодні Всесвітній  день дикої природи. Для популяризації частинки дикої природи у нас в Івано- Франківській області бібліотека- філія №22 (с. Тисменичани) Івано – Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради  підготувала відеопрезентацію «Дикі Ґорґани»

Карпати. Захмарні вершини, безкраї вітри полонин, стрімкі потоки-ріки і смерековий розмай. Усе це разом утворює предковічну і непорушну ідилію. Але так було не завжди… Карпати були іншими… Пройшли мільйоноліття, природа кардинально змінилась. Від  древніх екосистем не залишилось і сліду. Проте, ні. Дещо таки залишилось, і воно, варте уваги. Мало хто знає що для того аби побачити ліси, які вкривали первісні Карпати нам потрібно відправитись у мандрівку уже не в часі, а у просторі -  у самісіньке серце сучасних Карпат – Ґорґани. Заповідник «Ґорґани»  – це природний еталон, недоторканий діяльністю людини. Тут господарем виступає сама природа. Ніхто нічого не рубає, не підбирає, не зриває.

У Ґорґанах найбільш виразно проявився вплив останнього вюрмського льодовикового періоду. Це наклало певний відбиток на морфологічну структуру ландшафтів та характер рослинного покриву майже всіх висотних смуг. У високогір’ї збереглися сліди зледеніння з осередками арктоальпійської флори, а у лісовій зоні заповідника оберігається єдиний в Європі та у світі масив пралісу сосни кедрової європейської. Ліси, на долю яких випало кілька льодовикових епох вижили, знайшовши свій пристанок у Ґорґанах.

Немає коментарів:

Дописати коментар