четвер, 4 травня 2017 р.

Історичне досьє

     
     Іван Мазепа належить до тих історичних постатей, чиїми іменами називають епохи. Іван Степанович Мазепа-Колединський (20 березня 1639, хутір Мазепинці — 21 вересня 1709, Варниця) є однією з найяскравіших і найсуперечливіших постатей української історії.
    25 липня 2017 року  виповнюється 330 років від часу обрання Івана Мазепи гетьманом Війська Запорізького, що мало велике значення для становлення Української козацької держави й подальшої  боротьби за свободу та незалежність України. З метою утвердження в свідомості і почуттях молодого покоління поваги до цієї великої історичної особистості, сьогодні з учнями 8-го класу та учителем історії  Чуйко Марією Миколаївною ми провели історичне досьє «Мазепа: людина, політик, легенда». Учителька розповіла учням про те, як формувалися національно-політичні переконання Мазепи, про його державно-політичну діяльність, яка була направлена на економічний розвиток України, піднесення церковно-релігійного життя та культури, а також на захист інтересів простих козаків. Учні підготували і зачитали реферати-дослідження в яких йшла мова про  внесок гетьмана в культурне та релігійне життя України, у військову справу, в розвиток міжнародних відносин і в процеси європейської інтеграції України. Завдяки йому будувалися академії, збагачувалися бібліотеки, видавалися твори української літератури. 
   Бібліотекарі доповнили розповідь про І. Мазепу як поета, у віршах якого найвідчутніше відлунювали патріотичні мотиви, уболівання за долю України. Зачитали деякі визначні факти з життя видатної особистості. Розповіли про список загублених легендарних скарбів України, в якому також виступає фігура гетьмана Івана Мазепи. Провели з дітьми вікторину «Шляхами Мазепи». А також провели огляд літератури з книжкової виставки присвяченої цій яскравій, визначній історичній постаті. Учні переглянули документальний фільм «Гетьман Іван Мазепа» та відео на думу «Всі покою щиро прагнуть» - слова і музика І. Мазепи.
    Цілеспрямована політика Івана Мазепи призвела до загального відродження, яке позначилося не лише на розвиткові усіх галузей мистецтва, але й в сфері філософії, теології, суспільних та природничих наук.











Немає коментарів:

Дописати коментар