пʼятницю, 20 жовтня 2017 р.

День Японії у бібліотеці

   2017 рік за ініціативою Президента України оголошено роком Японії в Україні. Цього року виповнюється 25-ліття  часу визнання Японією незалежності України та встановлення дипломатичних стосунків між нашими країнами.
 Щоб більше дізнатися про Японію, ознайомитися з її культурою та традиціями у бібліотеці пройшов День Японії під назвою "Яка вона - Японії душа?" Бібліотекарі  розповідали цікаві факти про дивовижну і неординарну країну Японію: географічне розташування, устрій,  досягнення японців в економіці, промисловості, освіті, науці. Її відокремленість від усього іншого світу створили особливу культуру всередині країни, традиції, які не змінювались тисячоліттями. Розповідали про дивовижну природу Японії, її значення в житті кожного японця і ще багато цікавого можна було дізнатися з розповіді бібліотекарів. Василишин Діана та Семків Вікторія читали поезію хайку таких авторів як Мацуо Басьо, Йоса Бусон. Переглядали відеоролики про Японію.
      Ольга Чуйко – жителька села провела майстер-клас з приготування японської національної страви - суші. Учасники з задоволенням пробували закрутити роли. А потім їх смачно з’їли, присмачивши їх маринованим імбирем, пастою васабі та соєвим соусом. Їсти паличками не всім вдавалося, але нічого, ми навчались.
     Також відвідувачі дізналися про чайну церемонію в Японії, що японське чаювання — це не просто традиція, це цілий ритуал, який люди осягають багато років у спеціальних школах. Сенс японського чаювання полягає, головним чином, не в дегустації напою — це більше схоже на медитацію і спробу віднайти гармонію не лише у собі, а й з іншими людьми. Ми спробували відтворити елементи чайної церемонії та посмакували зеленим ароматним чаєм. Усе дійство проходило під мелодійні звуки японської музики  та читанням японської поезії. Усі бажаючі мали  можливість взяти в руки друковану художню книгу і насолодитися сюжетом, стилем, мовою японських авторів, що писали про загадковий японський дух і характер, оспівували красу природи.
     Прикрашала захід виставка-інсталяція "Пізнаємо тонкощі Сходу" на якій знаходились книги японських авторів і  відтворені елементи японського саду та чайного будиночку. Додавали святковості ікебани на столах зроблені з хризантеми - національної квіти Японії. 












Немає коментарів:

Дописати коментар