середу, 6 червня 2018 р.

Зустріч - презентація


Цінності – це досвід людства , який зберігається в Церкві, релігії, науці, мистецтві, культурі, але головне – в людях…
                                                         Блаженніший Любомир Гузар.
4 червня 2018 року в нашому селі Тисменичани відбулася  знаменна подія - зустріч парафіян з Марією Рипан, племінницею та похресницею Любомира Гузара. 
Пані Марія, завдяки бабці Ростиславі і вуйкові Любкові (Любомиру Гузару), які радо ділилися родинною історією, отримала натхнення дальше досліджувати різні гілки їхньої родини. Це дослідження і привело її до нашого села. Саме вона є тією живою гілкою родовідного дерева священиків Білинкевичів, які служили в Тисменичанському храмі з 1734 - по 1882 роки: Іван Билинкевич  - 1734, Ігнатій Билинкевич – 1785, Теодор Билинкевич – 1809, Юстин Билинкевич   - 1836, Сильвестр Билинкевич - 1838, Йосип Билинкевич   -   1878. Перший раз, збираючи матеріали, вона відвідала наше село у 2015 році. А вже цього року приїхала щоб побувати в церкі, відвідати могилу Сильвестра Билинкевича, бо він похований на місцевому цвинтарі. Є вірогідність, що тут поховані ще Билинкевичі, але ці припущення потребують ще досліджень. Марія Рипан презентувала свою дослідницьку роботу. Для жителів села підготувала презентацію « З роду в рід» - Шана Тисменичанам. Вона захоплююче розповідала про землю, звідки вийшла династія
Отців Билинкевичів. Поділилася своїми теплими спогадами про  Блаженнішого Вуйка Любка – (це звернення панувало в родинному колі). Пані Марія привезла з собою копії рукописів одного із священиків Билинкевичів. Якусь частину рукописів вона розшифрувала, а якась частина залишилась не розшифрована. Вона була б рада, якби хтось допоміг у розшифруванні залишених документів. Ці рукописи п. Марія подарувала о. Михайлу Цюрпіті, пароху села Тисменичани а також книги, диски, флешку з презентацією. Наша церква імені Святої Параскеви П’ятниці поповнилась новими документами, за що ми щиро вдячні Марії Рипан. П. Марія зацікавила парафіян своєю розповіддю і тому вони з задоволенням  придбали привезену літературу: книгу Любомира Гузара « Думки у спадок», В. Чистух «Завалівське коріння Блаженнішого В. Гузара», «Блаженніший Вуйко Любко» - це зібрані спогади про Л. Гузара, авторами яких є люди різного віку, професій, національностей і віросповідань.
В свою чергу жителі села подякували п. Марії за чудові хвилини мандрівки в історичне минуле, і зокрема нашої церкви та подарували книгу місцевого письменника, громадського діяча Михайла Костюка « Моє село - Тисменичани», де є згадка про священиче служіння Билинкевичів у нашому храмі.
На зустріч приїхали нащадки роду Билинкевичів із села Заріччя п. Павлина і  з села Камінне племінник Павлини п. Іван з сім’єю. До цього часу вони були незнайомі. П. Павлина представила п. Марії фотографії, документи, які підтверджують іх причетність до роду Билинкевичів. Вони обмінялись телефонами для подальшого спілкування та досліджень родоводу.
Пізніше гості відвідали сільський цвинтар де о. Михайло відправив панахиду на могилах священиків  з родини Билинкевичів, які похоронені на сільському цвинтарі. А світлини зроблені бібліотекарем сільської бібліотеки залишать згадку односельчанам і п. Марії Рипан про незабутню зустріч.
Ця зустріч – є одним із камінчиків мозаїки в історії села , які ми збираємо і зберігаємо  для  майбутніх поколінь.












Немає коментарів:

Дописати коментар