пʼятницю, 4 січня 2019 р.

Виставка однієї книги



   9 січня виповнюється 95 років від дня народження Сергія Параджанова. Він вірменин грузинського походження, творець візитної картки українського «поетичного кіно» – картини «Тіні забутих предків» (1964), яка отримала 39 міжнародних нагород і 24 гран-прі на кінофестивалях (у Мар-дель-Платі, Римі, Салоніках та ін.) Параджанова називали «генієм» та «маестро» його друзі – світові митці Федеріко Фелліні, Мікеланджело Антоніоні, Жан-Люк Годар, Анджей Вайда, Ів Сен Лоран, Андрій Тарковський та інші. Сам про себе режисер казав, що він: «вірменин, який народився у Тбілісі і сидів у російській в’язниці за український націоналізм». Сергій Йосипович був і режисером, і сценаристом, актором, художником, скульптором, і композитором, костюмером, гримером, епістоляром та хореографом. Окрім «Тіней забутих предків», важливими стрічками Сергія Параджанова є «Колір гранату» (1969) та «Ашиб-керіб»(1988). Цікаво, що Гарвардський університет включив "Тіні забутих предків" і "Колір граната" до списку стрічок, обов'язкових для перегляду претендентам на кандидатський ступінь у кінознавстві.
     Для Сергія Параджанова колажі були вікном у великий світ фантазій і загадок , коли його посадили у в’язницю. Він робив їх з будь-яких підручних матеріалів – осколків дзеркал і ялинкових іграшок , металу , дерева , черепків порцеляни , з шкаралупи волоських горіхів , парчі , засушених квітів . Параджанов збирав кришки від молочних пляшок , а потім цвяхом видавлював на цій фользі портрети . Коли « медальйон » з портретом Пушкіна потрапив до рук кінорежисера Федеріко Фелліні , той негайно замовив зі зліпка срібну медаль , і з тих пір ця нагорода вручається за кращі фільми на фестивалі в Ріміні.
     До 95 річчя С. Параджанова ми підготували виставку однієї книги «Злет. Трагедія. Вічність». Тема цієї книги Параджанов і Україна. Це спроба розповісти про радісні, гіркі, а часом трагічні сторінки життя геніального режисера, чия творчість впродовж двох десятиліть була пов’язана з Україною. На сторінках видання вперше друкуються унікальні архівні матеріали, які розповідають про драматичний перебіг його долі. Вперше читач ознайомиться з документами вражаючої трагедійної сили — листами Сергія Параджанова, написаними рідним і друзям з таборів, куди він був кинутий за брехливим наклепом. Широко представлені рідкісні фотоматеріали, репродукції картин, малюнків, колажів Параджанова. В книзі також зібрані спогади людей, які близько знали митця, що став гордістю українського поетичного кіно і всього світового кіномистецтва. Виставка художньо оформлена фотографіями та матеріалами за допомогою яких Параджанов створював колажі. Запрошуємо до перегляду та ознайомлення.








Немає коментарів:

Дописати коментар