середу, 7 листопада 2018 р.

Етикет - шоу


    Етикет – явище історичне. Правила поведінки людей змінювалися зі змінами умов життя соціального середовища. Етикет виник у період зародження абсолютних монархій. Дотримуватися певних правил поведінки, церемоніалу було необхідно для звеличення царствених персон, для закріплення ієрархії всередині самого класового суспільства. Від знання етикету, виконання його правил часто залежала не тільки кар'єра, але й життя людини. Так було в Давньому Єгипті, Китаї, Римі, Золотій Орді. Порушення етикету призводило до ворожнечі між племенами, народами і навіть до воєн.
     То що ж теке етикет? Що ми знаємо про етикет і чи завжди дотримуємось його правил? На всі ці запитання ми сьогодні шукали відповіді на етикет-шоу "Школа етикету" з учнями 10 - 11 х класів Тисменичанськоі ЗОШ, та вчителькою Баланюк В. Д. Спочатку бібліотекарі підготували та показали презентацію "З історіі розвитку етикету". У щирій і дружній бесіді "Що потрібно запам'ятати" обговорили найбільш вживані правила сучасного етикету. А щоб учні більше запам'ятали ці правила, то влаштували для них етикет-вікторину "Мистецтво гречності". Ознайомили учнів із книгою Софіі Андрухович "Фелікс. Австрія", в якій є багато яскравих описів галицького етикету, зокрема міста Станіславова. Також прослухали уривки з описом страв, які готували у місті в кінці XIX - та на початку XX ст. з аудіокниги С. Андрухович "Фелікс. Австрія". Книгу до речі озвучила сама авторка.
     В основі хороших манер лежить турбота про те, щоб люди не заважали один одному, щоб всі разом почувалися комфортно. Треба запам'ятати основне правило - необхідність шанобливого ставлення до інших.










Немає коментарів:

Дописати коментар